piątek, 28 listopada 2014

Faszerowana papryka mięsem drobiowo-wieprzowym i brązowym ryżem

Hejj. Zapraszam do wypróbowania mojej kulinarnej nowości, czyli faszerowanych papryk :). Przedstawiam dwie wersje, tę bardziej dietetyczną (drobiową i bez sera) i mniej (z wszelkimi dodatkami). Ja bardzo rzadko jem mięso wieprzowe, więc skusiłam się na mieszankę :). 


Co potrzebujemy? 
  • 250 gram mięsa mielonego drobiowego (u mnie z indyka),
  • 250 gram mięsa wieprzowego (w wersji bardziej dietetycznej proponuję zrobić tylko z drobiu),
  • 4 duże papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cebula,
  • jajko,
  • 4 łyżki przetartych pomidorów (można je kupić w słoikach lub kartonikach za grosze),
  • łyżka keczupu,
  • 100 gram naturalnego, brązowego ryżu,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, pieprz cayenne,
  • na wierzch kawałek sera mozzarella (sugeruję wybrać tę, która zawiera mniej tłuszczu), lub łyżkę startego sera żółtego (w wersji light nie robimy takich dodatków, albo je mocno ograniczamy!)
Zaczynamy od naszych papryk, które myjemy, odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego z paroma łyżkami wody, a nastepnie do piekarnika rozgrzanego do 180 st na 20 minut. (Dzięki temu będą bardziej miękkie).

Gotujemy ryż na sypko (25 minut, stosunek wody do ryżu 2:1).

Do miski przekładamy mięso, ostudzony ryż, pokrojoną w małą kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i dodajemy wszystkie przyprawy, przetarte pomidorowy i keczup. Dokładnie mieszamy.

Nadziewamy ostudzone papryki, ponownie wkładamy je do naczynia żaroodpornego z wodą (lub z bulionem).
Pieczemy około godzinę w 180st. Po 50 minutach dodajemy ser.

Polecam podać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Rodzinie smakowały, mi też :) Co więcej została mi jedna na dzisiaj (hihihi) i odnoszę wrażenie, ze jeszcze pyszniejsze są po odgrzaniu :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz