sobota, 22 listopada 2014

Zdrowe batoniki a'la snickersy


Ten przepis wzięłam z jednego z moich ulubionych blogów i po prostu musiał się tu znaleźć, bo podbił serce zarówno moje, rodziny jak i moich znajomych. Jest to świetna, zdrowsza, alternatywa dla popularnych batoników.

Niestety nie jest ona mniej kaloryczna, ale i tak warto :)



Co potrzebujemy?

Na masę orzechowo-karmelową (daktylową)
  • słoiczek masła orzechowego (proponuję zrobić samemu, wystarczy 400 gram orzechów i blender. TUTAJ PRZEPIS [klik]),
  • łyżka oleju kokosowego,
  • ok 16 suszonych daktyli
Na polewę:
  • 4 kostki czekolady gorzkiej, 70 %,
  • czubata łyżka kakao,
  • łyżka miodu (ew. więcej, wg uznania),
  • łyżka oleju kokosowego.
Dodatkowo: 
  • garstka lekko rozmiażdżonych orzeszków ziemnych do posypania.

Daktyle namaczamy przez 30-60 minut w przegotowanej wodzie. Gdy zmiękną blendujemy na gładką masę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy masło orzechowe, a następnie masę z suszonych daktyli i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do prostokątnej foremki (idealna jest taka na keks), ugniatamy, posypujemy orzeszkami i chłodną wkładamy do zamrażarki.
Następnie bierzemy się za polewę. W rondelku ponownie rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy połamaną czekoladę, kakao i miód. Robimy to w miarę sprawnie, jednocześnie mieszając, żeby nie powstały żadne grudki. 
Gotową polewę wylewamy na naszą masę w foremce i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Są gotowe po 1-1,5 godziny. Po tym czasie je wyciągamy, kroimy na batoniki i.... jemy :) a resztę wkładamy z powrotem do zamrażarki. Mają tendencję to roztapiania się, więc tam będzie im najwygodniej :) 

Pycha pycha! Koniecznie spróbujcie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz