środa, 26 listopada 2014

Zupa krem z dyni i jej zdrowotne właściwości

Dzisiaj przedstawiam Wam mój hit tegorocznej jesieni - zupę krem z dyni. Dynia jest tania jak barszcz, a już połowa średniej wielkości tego warzywa starcza na ugotowanie wielkiego gara  pysznego obiadu :) (I podwieczorku i kolacji w moim przypadku :p :))


Co potrzebujemy?
  • 1 litr bulionu,
  • 500 gram pokrojonej w kostkę dyni,
  • 150 ml mleka (może być kokosowe),
  • jedna średnia marchewka,
  • papryczka chili,
  • czosnek,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, 4 świeże listki bazylii, pół łyżeczki imbiru, półtorej łyżeczki curry, łyżeczka kurkumy, szczypta pieprzu cayenne (w przypadku, gdy papryczka chili jest za mało ostra;) ) 

Ja mój bulion robię dosyć chudy, często na kurczaku, którego zjadam z zupą na obiad ;). Wrzucam tam także cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler, który później blenduję razem z dynią. 
Ale gdy już macie gotowy bulion i nie macie jak kombinować;), to dolewacie do niego mleko i dodajecie marchewkę. Gdy marchewka już jest w połowie gotowa dorzucamy dynię i gotujemy do miękkości (czyli ok 10-15 minut).
W międzyczasie do gotującego się wywaru z dynią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili i doprawiamy powyższymi przyprawami. 
Gdy już nam wszystko ładnie zmięknie, ściągamy z gazu, czekamy aż trochę przestygnie i blendujemy na krem. 

Dobrze smakuje z brązowym ryżem wymieszanym z dzikim, pestkami dyni, czy też po prostu z grzankami. Można też śmiało jeść z ugotowaną  ciecierzycą, która lubi curry, więc pasuje idealnie. 

Dynia - warto jeść?
Tak!
Ja dostrzegam w dyni tylko jeden minus. Mianowicie ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG=75), dlatego gotowana nie jest zalecana dla diabetyków. Jednak, jak to przystało na warzywo, jest produktem niskokalorycznym, bo w 100 gramach ma jedynie 20 kcal. 
Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A (wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami). Ma także sporo białka, witaminy A i B1, B2, C i PP, a ze składników mineralnych zawiera w sobie: żelazo, fosfor, wapń oraz magnez. 

Ponad to dynia jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny i żółciopędny. A dodatkowo w połączeniu, tak jak w tym przypadku, z papryczką chili i imbirem* jest daniem oczyszczającym z toksyn i wspomagającym odchudzanie, ponieważ zarówno one jak i dynia sama w sobie przyspiesza przemianę materii. 
Także jedzmy i chudnijmy :) 

*o tego typu produktach i ich właściwościach napiszę w jednym z następnych postów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz