niedziela, 28 grudnia 2014

Kokosowa owsianka - najlepsze śniadanie pod słońcem :)


Dzisiaj przedstawiam Wam moją ulubioną wersję owsianki. Dzięki bananowi jest słodka, a kokos nadaje jej charakterystycznego smaku :-). Moja wersja nie posiada cukru, ale jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowego słodzika - śmiało.







Co potrzebujemy? 
  • 3-4 łyżki płatków owsianych (u mnie mieszkanka żytnich i pszennych)
  • banana (wystarczy pół, ale dla niektórych może to być za mało),
  • 30 ml mleka,
  • łyżki wiórków kokosowych,
  • dodatki: orzechy, nasiona (u mnie garstka orzechów laskowych z brazylijskimi, pół garstki żurawiny, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego)
Polecam zalać płatki owsiane gorącą wodą i zostawić na noc. Jeżeli nie mamy takich możliwości, lub po prostu nie wiemy co będziemy jedli na następny dzień, to zalewamy i moczymy je przez co najmniej 15 minut.
Rano (ew. po 15 minutach:-) ) podgrzewamy owsiankę, dodajemy zmielone siemię lniane, wiórki kokosowe i mleko, podgotowujemy.
Następnie rozgniatamy widelcem banana na 'papkę' i wrzucamy do naszej owsianki, mieszamy.
Przekładamy gotową owsiankę do ulubionej miski, posypujemy ulubionymi orzechami i dodatkami iii szamiemy :-)

Zapraszam do innego mojego wpisu, gdzie znajdziecie przepis na czekoladowo-orzechową wersję owsianki. [KLIK]

3 komentarze:

  1. Owsianke uwielbiam,. po świętach zajadałam się owsianką ze śliwkami aby mieć sporą dawkę błonnika. A z bananem ostatio robiłam kaszę manne - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w trakcie świąt jadłam mnóstwo śliwki właśnie w tym celu :) Ale fakt - jak nie do owsianki, to zawsze gdzieś tam przy śniadaniu jedną zjem :)
      A co do kaszy manny, również bardzo lubię, więc muszę spróbować :)
      Dzięki!

      Usuń
  2. Lubię takie śniadanka, dodatek kokosu bardzo mnie zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń