czwartek, 4 grudnia 2014

Odchudzone ciasteczka owsiane - bez cukru i tłuszczu


Ciasteczka owiane to idealny pomysł na drugie śniadanie, a tak naprawdę spokojnie można je zjeść także podczas tego pierwszego :). Dobrze smakują z kefirem, maślanką czy też jogurtem naturalnym.

Ja swoje ciasteczka zrobiłam w  dwóch wersjach. Jedna zupełnie bez dodatku żadnego cukru, w której naturalnym 'słodzikiem' jest dojrzały banan, w drugiej natomiast znalazła się dodatkowo zmiażdżona kostka czekolady 70% i łyżeczka miodu - specjalnie dla tych, którzy jedli te ciasteczka razem ze mną :) 

Co potrzebujemy?
  • szklanka otrębów/płatków (u mnie żytnie),
  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pszenna),
  • 1 jajko,
  • dojrzały banan,
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • spora garść bakalii: u mnie orzechy laskowe, orzechy włoskie, trochę żurawiny, jagody goi, sezam, pestki słonecznika i dyni oraz rozdrobiona suszona morwa biała (jest dość słodka, dlatego warto ją dodać),
dodatkowo:
  • łyżeczka miodu (nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać więcej ;) ),
  • 25 g czekolady.
Otręby zalewamy gorącą wodą i zakrywamy je na 15 minut. Po tym czasie powinny wsiąknąć całą wodę, jeżeli jeszcze jej zostało, to odlewamy. 

W między czasie dokładnie rozgniatamy widelcem banana i rozdrabiamy nasze bakalie.

Do przygotowanych wcześniej otrębów dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko i dodajemy wszelkie dodatki.

Na blachę wyłożoną papierem formujemy nasze ciasteczka łyżką. Pamiętajcie, że one jeszcze trochę urosną, więc warto je zrobić dość płaskie.
Pieczemy około 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.


Z takiej mieszanki wychodzi około 45 ciasteczek o średnicy mniej więcej 3 cm. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz