środa, 23 września 2015

Zupa z curry i kaszą jaglaną. Czyli trochę egzotyki w polskiej jarzynowej :)


Kolejny banalny przepis dla każdego - a naprawdę smaczny i pożywny. No bo że zdrowy, to chyba nie muszę pisać :) 

Co potrzebujemy?
  • bulion (dla wegetarianów wywar warzywny),
  • paczkę mrożonych jarzyn "zupa jarzynowa" :D,
  • 50 gramów kaszy jaglanej,
  • przyprawy: łyżeczkę curry, słodką paprykę, szczyptę pieprzu  cayenne, czarny pieprz


Kaszę jaglaną płuczemy, aż woda z niej będzie czysta. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 8-10 minut.
W międzyczasie do zimnego bulionu dodajemy porcję mrożonych warzyw i gotujemy na wolnym ogniu tak, aby się rozmroziły. 
Przyprawiamy do smaku curry, papryką słodką i pieprzami :) 
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu tak, aby smaki się przegryzły.
Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej kaszę jaglaną. 
Dla niektórych może być ona zbyt chuda, więc polecam dodać kawałki jakiegoś np. gotowanego mięsa. 

Smacznego, hej!

1 komentarz:

  1. warto przestawić sie jesienią i zimą na kaszę jaglaną
    ostatnio robiłam krupnik z kaszą jaglaną i wszystkim bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń