środa, 8 lutego 2017

Pieczony GROSZEK curry


Często podczas oglądania telewizji lub po prostu siedzenia na kanapie fajnie jest coś sobie pochrupać. Niektórzy siegają do szafki po chipsy.. lub inne przekąski. A gdyby tak zastąpić je czymś smacznym, zdrowym i nie aż tak kalorycznym? Drodzy Państwo, o to piekelnie prosty w przygotowaniu PIECZONY GROSZEK.


Co potrzebujemy?

  • groszek (proponuję mrożony, ten z puszki ma mnóstwo cukru)
  • przyprawę curry, sól,
  • piekarnik ;-)

Porcję groszku (300gramów) wysypujemy na blachę do pieczenia, czekamy chwilę aż się odmrozi. 
Po tym czasie posypujemy go przyprwą curry i mieszamy, ew. dodajemy jeszcze trochę soli (możemy  także dodać trochę ostrej papryki).
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy nasz groszek jest rozmrożony wkładamy go na 20 minut, ale jeżeli wolicie coś bardziej chrupiącego, należy zostawić groszek na 30-40 minut. 

Taka porcja zjedzona przez jedną osobę nie ma więcej niż 210 kcal to jak na warzywo i tak niemało, jednak porównując z tradycyjnymi przekąskami (ponad 500kcal/100g) jest całkiem nieźle.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz