sobota, 3 stycznia 2015

Smoothie ogórkowo - koperkowe

Dzisiaj mam dla Was (tak dla odmiany ;)) coś pysznego, zdrowego i orzeźwiającego. Dobrze zaspokaja głód, dostarcza sporo witamn, więc jest idealną 'przegryzką' między posiłkami.

Co potrzebujemy?
  • 175 ml maślanki (lub: kefiru/pitnego jogurtu naturalnego/zsiadłego mleka - według upodobania),
  • pół świeżego ogórka,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz do smaku.

Ogórek i koperek myjemy.
Następnie obieramy ogórka ze skórki i kroimy w plasterki lub kostkę.
Siekamy koperek.
Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy sól i pieprz do smaku i przelewamy do szklanki.
Dekorujemy według uznania :) 
Pijemy! 

Świeży ogórek składa się w dużej mierze z wody (dokładnie 96%), dlatego jest warzywem niskokalorycznym. Ma witaminy takie jak: C, A, K, z grupy B.
Pomaga usunąć zbędną wodę z organizmu, dlatego jest idealny w diecie odchudzającej. Oczywiście najwięcej wartości ma w skórce, więc gdy tylko możecie, jedzcie w go całości.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie świeże ogórkowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe połączenie - moc zdrowia !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nigdy nie piłam niesłodkiego smoothie :P Zawsze robię z owoców, z dodatkiem szpinaku, ale banan to podstawa :P Twój wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz, ale zasmakował mi na tyle, że postanowiłam się nim podzielić - a sama na pewno jeszcze go powtórzę :)
      Planuję pokombinować też coś z pomidorami, jak się sprawdzi, to na pewno pójdzie w świat :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Z pomidorami też nigdy nie robiłam :P Ale muszę w końcu spróbować zrobić jakiś w wersji warzywnej :P

      Usuń
  4. Smoothie z ogórkami piłam i było pyszne,
    ale ja zaswsze przygotowuję je w lecie, bo jest dość mocno wychładzający
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wolę koktajle na słodko, ale wygląda apetycznie. :3

    OdpowiedzUsuń