poniedziałek, 12 stycznia 2015

Koktajl pomidorowy z lekką nutą papryki

Moje ostatnie próby łączenia kefiru/maślanki z warzywami skończyły się bardzo smakowicie (ogórkowo- koperkowe smoothie [klik] :-)

Dzisiaj mam dla Was inną, nową propozycję na jeden z posiłków w ciągu dnia, czyli delikatny koktajl pomidorowy z nutą papryki.





Co potrzebujemy?
  • Jeden średni pomidor,
  • 175 ml kefiru (maślanki, naturalnego jogurtu),
  • dwie szczypty słodkiej papryki,
  • pół szczypty :) pieprzu cayenne (jak ktoś nie lubi smaków ostrych - pomija ten punkt),
  • trzy listki świeżej bazylii,
  • sól, pieprz do smaku.

Skórkę pomidora nakrajamy, następnie sparzamy gorącą wodą, obieramy i pozbywamy się wszystkiego co jest niejadalne. Miksujemy pokrojonego pomidora, bazylię i wszystkie przyprawy razem z naszym kefirem.

Przelewamy do szklanki. Dekorujemy według uznania, u mnie na górze znalazły się kiełki suszonego pomidora i bazylia.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. koktajlu pomidorowego jeszcze nie próbowałam:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sok pomidorowy bardzo lubię, ale koktajlu z tym warzywem jeszcze nie piłam, a Twój wygląda bardzo smakowicie ;) I myślę, że przyprawy tutaj wiele dodają smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swego czasu lubiłam pić sok pomidorowy, więc takie połączenie też mogłoby mi bardzo posmakować. Apetyczne. :3

    OdpowiedzUsuń