sobota, 17 stycznia 2015

Jajko z jogurtem chrzanowo -koperkowym


Nowa opcja jogurtu naturalnego - w wersji wytrawnej :)

Zastanawiałam się dzisiaj co by tu zjeść na drugie śniadanie. Połączenie jogurtu z otrębami, kaszą lub po prostu owocem i orzechami jest dość znane i często przeze mnie jadane. A w związku z tym, że staram się nie jeść dużej ilości owoców, pomyślałam, że taka jego wersja będzie równie smaczna, a na pewno zasyci mnie do obiadu.
(Jajka są już w pojemniczku, bo moje dzisiejsze II śniadanie było jedzone poza domem:)).



Co potrzebujemy?
  • pół jogurtu naturalnego,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • koperek,
  • łyżka chrzanu,
  • sól, pieprz do smaku.
Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawami. Jajko kroimy na ćwiartki, wkładamy do naszego jogurtu. Siekamy koperek i posypujemy nim całość.
Polecam do tego kromkę pełnoziarnistego chleba.

Trudno to nazwać przepisem, ale jest to z pewnością fajny pomysł dla tych, którzy nie mają koncepcji na drugie śniadanie, albo dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami. 

Jajka, jajka.. Dlaczego warto je jeść?
Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu aminokwasy (również te, których nie potrafimy wyprodukować sami). 
Ponad to zawierają w sobie witaminy (takie jak A,E,D,K i B2, B9 i B12)oraz minerały ( fosfor, potas, wapno, żelazo, cynk, magnez selen..)
Ponad to jajko idealnie nadaję się nie tylko dla sportowców (ze względu właśnie na białko, które wspomaga przyrost masy mięśniowej) ale także jest idealnym wspomagaczem diety odchudzającej. Przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Gdzieś nawet słyszałam, że chrom zawarty w żółtku jajka pomaga zwalczyć ochotę na słodycze. 

3 komentarze:

  1. Bardzo lubimy takie jajka:)
    ja dodaję szczypiorek zamiast koperku, ale taka wersja też mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy czegoś takiego nie jadłam - bardzo ciekawie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, apetyczne śniadanie, ale ja jestem zwolenniczką jogurtu na słodko. ;) Czasem dodaję zamiast majonezu do sałatek. :)

    OdpowiedzUsuń