czwartek, 14 maja 2015

Zupa krem z czerwonej fasoli


Dzisiaj banalnie prosta w przygotowaniu zupa krem z czerwonej fasoli. Potrzebujemy jedynie wywaru warzywnego / bulionu, fasoli i.. 15 minut ;) Zapraszam, bo oprócz tego, że jest szybko to i smacznie!






Co potrzebujemy?

  • litr bulionu/wywaru warzywnego
  • puszki czerwonej fasoli
  • jednej marchewki
  • czubatej łyżki ketchupu (proponuję hainz pikantny)
  • przyprawy wg uznania (u mnie chyba jedynie sól i pieprz)


Do gotującego się bulionu wrzucamy obraną i pociętą w talarki/kostkę marchewkę. Po 5 minutach wrzucamy całą zawartość puszki z czerwoną fasolą, dodajemy ketchupu. Gdy całość się zagotuje, przestudzamy, a następnie blendujemy blenderem. Doprawiamy do smaku i... gotowe :)


Jest pycha także na zimno!

Czerwona fasola...
Przede wszystkim zajmuje trzecie miejsce po soi i grochu na liście produktów z zawartością białka. Oprócz tego jest bogata w potas, cynk, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, a w szczególnośći B1 która wpływa na koncentrację oraz pamięć i zdolność logicznego myślenia (ucznioowie i studenci!!;)), ale także działa antydepresyjnie. W swoim składzie  posiada także żęlazo, kwas foliowy i selen. 

Oczywiście zdrowsza jest ta surowa, "niepuszkowa", jednak co jak co, myślę, że ta jest najzwyczajniej na świecie smaczniejsza :(.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz