Moje ostatnie próby łączenia kefiru/maślanki z warzywami skończyły się bardzo smakowicie (ogórkowo- koperkowe smoothie [klik] :-)
Dzisiaj mam dla Was inną, nową propozycję na jeden z posiłków w ciągu dnia, czyli delikatny koktajl pomidorowy z nutą papryki.
Co potrzebujemy?
- Jeden średni pomidor,
- 175 ml kefiru (maślanki, naturalnego jogurtu),
- dwie szczypty słodkiej papryki,
- pół szczypty :) pieprzu cayenne (jak ktoś nie lubi smaków ostrych - pomija ten punkt),
- trzy listki świeżej bazylii,
- sól, pieprz do smaku.
Skórkę pomidora nakrajamy, następnie sparzamy gorącą wodą, obieramy i pozbywamy się wszystkiego co jest niejadalne. Miksujemy pokrojonego pomidora, bazylię i wszystkie przyprawy razem z naszym kefirem.
Przelewamy do szklanki. Dekorujemy według uznania, u mnie na górze znalazły się kiełki suszonego pomidora i bazylia.
Smacznego :)
koktajlu pomidorowego jeszcze nie próbowałam:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSok pomidorowy bardzo lubię, ale koktajlu z tym warzywem jeszcze nie piłam, a Twój wygląda bardzo smakowicie ;) I myślę, że przyprawy tutaj wiele dodają smaku ;)
OdpowiedzUsuńSwego czasu lubiłam pić sok pomidorowy, więc takie połączenie też mogłoby mi bardzo posmakować. Apetyczne. :3
OdpowiedzUsuń