Dzisiaj szybciutki przepis, ale na pewno dobrze już przeze mnie sprawdzony. Idealnie pasuje na śniadanie na słodko i na słono. Przez maślankę i płatki owsiane jest pulchny i taki hmm soczysty :)
Polecam, bo ostatnio to moje ulubione śniadanie.
Co potrzebujemy?
- dwie łyżki płatków owsianych (u mnie pszenne z żytnimi)
- dwie łyżki maślanki
- jajko
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (jeżeli jest konieczny)
- garstkę ulubionych ziaren (u mnie pestki słonecznika i dyni).
Płatki owsiane zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na 10 minut, żeby nasiąkły. W międzyczasie w miseczce rozbełtujemy jajko z maślanką i szczyptą soli. Gdy nasze płatki są gotowe, odsączamy je z resztki wody i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Taki omlet można śmiało zjeść na słodko dodając do niego miód lub owoce (ja lubię rozgniecionego banana z twarogiem), bądź na "słono" z warzywami lub/i wędliną.
I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up?
OdpowiedzUsuńI'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.
Cheers
My webpage; sklep bielizna netmark
Uwielbiam omlety owsiane, ale póki co jadłam je "na sucho", albo wersje z daktylami (polecam!) lub serkiem. Z maślanką jeszcze nie. ;)
OdpowiedzUsuń